Jenkins’de Freestyle Job Oluşturma

Berkehan Bendivar
2 min readDec 24, 2022

Merhabalar, bir önceki yazımda jenkins nasıl kurulur onu anlatmıştım. Şimdiyse sizlere freestyle job oluşturmayı göstereceğim. Bu yazı da yapacağımız işlemler ile beraber Jenkins’in mantığını da anlayabilirsiniz.

Jenkins üzerinde bir job oluşturmak için Dashboard ekranında menüden New Item butonuna basıyorum.

Açılan ekranda yeni bir Item name belirleyip hemen altında bulunan kategorilerden Freestyle project olanı seçiyorum ve ok diyorum.

Bu ekranda ilk olarak bu job üzerinde ne yapacağı hakkında açıklama yazabileceğimiz bir alanla karşılaşıyoruz. Bu alanı isterseniz doldurabilirsiniz isterseniz boş bırakabilirsiniz karar sizin. Jenkins üzerinde birden fazla job oluşturacaksanız isimle uğraşmayayım açıklama gireyim diyebilirsiniz. Açıklama kısmının altındaki alanlara başka bir yazımda detaylı bir şekilde değinmek istiyorum o sebeple orayı atlıyorum.

Source Code Management kısmında repository’miz eğer git kullanan (Github, Gitlab, Bitbucket) bir ortam üzerinde ise burayı kullanıp sürecimize devam edebiliriz. Bu aşamayı da şimdilik anlatmayacağım.

Build Steps diyip açılan listede Execute Windows batch diyelim ve bize bir command alanı açılsın.

Burada örnek olarak bir komut yazalım.

Bunu yazıp Save diyip Job’ı oluşturuyoruz.

Bu ekranda ise Build Now diyip sayfayı yenileyelim. Job’ın başarıyla çalıştığını görebiliriz.

Dashboard üzerinde ise bu yeni Job’ımızı bu şekilde görüntüleyebiliyoruz. Ne zaman başarıyla çalışmış, ne zaman hata oluşmuş, en son çalıştığında ne kadar sürmüş gibi detayları buradan görebiliyoruz. Bu sayede hata oluşmuş ise müdahele etme şansımız oluyor.

Bir sonraki yazımda github üzerinden bir repository ile işlem yapmayı anlatacağım.

Sürçülisan ettiysem affola,
İyi kodlamalar.

--

--